Ce presupune denisiparea, decolmatarea,curatare,dezinfectie puturilor, forate si ce preturi exista

    Prin denisipare se intelege procesul prin care particulele mici de nisip sunt extrase din stratul de apa si eliminate in afara forajului de apa, iar particulele mai mari raman in jurul coloanei filtrante a putului, formand un filtru natural, permitand astfel apei sa fie exploatata din put cu un aspect limpede fara impuritati denisiapre puturi, decolmatare puturi, dezinfectare puturi,  caratare puturi.

Cand e nevoie ?

Atunci cand depunerile de nisip de pe fundul unui foraj (din decantor) sunt atat de multe incat ajung in dreptul filtrelor, le obtureaza pe acestea din urma si scade debitul forajului si/sau apar particule de nisip / depuneri in apa pompata din foraj.

Cat de des e nevoie de o astfel de operatie ?

Orice put indiferent de adancime stocheaza  o anumita cantitate (de nisip foarte fin  intr-o perioada de maxim 3 – 4 ani.)

Cum se executa ?

Operatia de denisipare consta in „pomparea” apei de pe fundul forajului cu ajutorul unei pompe aer-lift / mamut , pompare care va antrena depunerile si le va scoate afara. Pompa aer lift poate fi concentrica sau excantrica, diametrele pot varia, presiunea si debitul de aer la fel pot varia de la caz la caz . Pe langa efectul de eliminare a depunerilor de nisip, aceste pompari cu intermitenta creaza anumite unde de soc in pietrisul filtrant din exteriorul filtrelor care are ca efect curatirea lui si rearanjarea lui.

Executam lucrari de denisiapre puturi, decolmatare puturi, dezinfectare puturi,  curatare puturi

Cat costa ?

 Nu exista un pret standard pentru ca operatia poate diferi de la un foraj la altul.

  In general 500-600 lei-denisiapre puturi, decolmatare puturi, dezinfectare puturi,  curatare puturi

 Una e sa denisipezi un foraj de 50 m , tubat cu PVC diametru 125 mm cu debit de 2…3 mc/h si cu totul altceva un foraj tubat cu 200 mm cu debit de zeci de mc/h.

 Nivelul depunerilor, materialul de tubare, numarul /tipul de filtre si multe altele pot influenta modul de executie a lucrarilor / timpul de executie si in final pretul lor.

 Vedeti mai jos ce date avem nevoie pentru a oferta o astfel de lucrare de denisipare a unui put forat.

Cat dureaza ?

Uzual 3-4 ore pana la o zi. In rare cazuri (zeci de m de nisip pe diametru mare, nisipuri cimentate) 2..3 zile

 Ce date avem nevoie pentru a stii exact  cum trebuie executata lucrarea de denisipare a unui foraj ?

 • Fisa forajului
 • Detalii despre echiparea forajului (tip pompa submersibila, adancimea de montare, diametru coloana de refulare, etc)
 • Cateva poze cu accesul la foraj / caminul putului forat.

Daca NU exista fisa forajului (din pacate in Romania e cazul cel mai intalnit) va rugam sa incercati sa raspundeti la cat mai multe din urmatoarele ntrebari :

 • adancimea initiala
 • pozitia filtrelor
 • diametrul tubulaturii PVC / metal etc
 • grosimea tubulaturii
 • tip si cantitate pietris filtrant folosit
 • daca s-au montat centrori
 • daca sa facut o izolare / cimenatre a acviferelor de suprafata
 • nivelul static al apei in foraj
 • orice alt detaliu din timpul executiei sau a exploatarii forajului (buletin analiza apa, diagrafie carotaj electric, denisipari efectuate de-a lungul timpului , pompe schimbate)

FACEM ACEASTA OPERATIUNIUNI DE denisiapre puturi, decolmatare puturi, dezinfectare puturi,  caratare puturi in fiecare judet din Romania